26 Αυγ 2011

Πριν θρηνήσουμε θύματα

Διαβάζοντας σχετική ανάρτηση σε τοπικό ιστολόγιο του Αστακού σχετικά με την επικινδυνότητα του παράδρομου της αερογέφυρας, δεν μπορώ να μη συμφωνήσω με τα γραφόμενα του συντάκτη. Δεν γνωρίζω κατά πόσο ο δρόμος αυτός είναι νόμιμος αλλά αυτό είναι κάτι που με ενδιαφέρει ελάχιστα. Ζώντας ακριβώς δίπλα στην περιφερειακή οδό του Αστακού, έχω γίνει μάρτυρας ουκ ολίγων ατυχημάτων στο σημείο της στροφής του παραδρόμου. Ευτυχώς κανενός δυστυχήματος -ακόμη.
Οι βασικές αιτίες πρόκλησης ατυχημάτων στο συγκεκριμένο σημείο αφορούν αφενός μεν τη μεγάλη ταχύτητα με την οποία κινούνται οι διερχόμενοι οδηγοί, αφετέρου δε την απουσία οδοσήμανσης. Η ταχύτητα των οδηγών -ιλιγγιώδης σε πολλές περιπτώσεις- προκαλεί το μεγαλύτερο ίσως ποσοστό των ατυχημάτων. Αυτό συμβαίνει κυρίως στο ρεύμα της καθόδου (κατεύθυνση προς Αστακό) και περισσότερο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες οπότε και η κίνηση είναι αυξημένη. Άλλου είδους αιτία αποτελεί αναμφισβήτητα η άγνοια πολλών οδηγών ότι στο συγκεκριμένο σημείο υπάρχει παράδρομος. Έτσι, ενώ δεν υπάρχει βοηθητική λωρίδα για αριστερή στροφή, η τοποθέτηση του οχήματος σε θέση για στροφή επαφίεται στην κρίση του οδηγού: άλλοι σταματούν δεξιά με αναμμένο φλας ή φώτα προειδοποίησης και άλλοι ανάβουν αριστερό φλας και σταματούν επί τόπου για να ελέγξουν. Ο τελευταίος ελιγμός είναι και ο πιο επικίνδυνος: αν ο οδηγός που ακολουθεί γνωρίζει την ύπαρξη του παραδρόμου, καλώς. Αν όχι, θεωρεί ότι ο προπορευόμενος προσπαθεί να προσπεράσει κάτι, επιχειρεί τον ίδιο ελιγμό προσπέρασης και... συγκρούεται με τον μπροστινό. Σε κάθε περίπτωση, όλα τα παραπάνω οφείλονται στην απουσία οδοσήμανσης.
Ο παράδρομος της αερογέφυρας στην περιφερειακή οδό του Αστακού. Είναι εμφανής η παντελής απουσία οποιουδήποτε είδους οδοσήμανσης σε έναν παράδρομο που -εκτός των άλλων- είναι αρκετά στενός και στερείται ορατότητας. (8-2-2011)
Φωτογραφία της περιφερειακής οδού από το ύψος της αερογέφυρας και την πλευρά του ρεύματος καθόδου προς τον Αστακό. Το κόκκινο βέλος δείχνει την είσοδο του παραδρόμου, η οποία -για όποιον δεν γνωρίζει το σημείο- δεν είναι καθόλου ορατή. Και σε αυτή τη φωτογραφία δεν φαίνεται πουθενά σήμανση. (8-2-2011)
Θα μπορούσα να περιγράψω πολλές περιπτώσεις ατυχημάτων που είδα να γίνονται στο συγκεκριμένο σημείο αλλά για λόγους οικονομίας χρόνου του αναγνώστη δεν θα το κάνω. Θέλω απλά να τονίσω ότι ο παράδρομος είναι πραγματικά πολύ επικίνδυνος και πρέπει να ληφθεί δράση άμεσα. Θα πρότεινα σήμανση με όριο τα 50 χλμ για την περιοχή (αν και αμφιβάλλω ότι θα γίνει σεβαστή) και -οπωσδήποτε- κάποια προειδοποιητική πινακίδα ή ακόμη οδοδεικτική (π.χ. "Προς Αγρίνιο"). Στο κάτω-κάτω, μια πινακίδα δεν κοστίζει τίποτα. Στην περίπτωση βεβαίως που ο παράδρομος είναι παράνομος, τι άλλο περιμένουν οι αρμόδιες αρχές (Δήμος, Τροχαία, κλπ) για να τον καταργήσουν; Τέλος, πρέπει να επισημανθεί το γεγονός ότι η περιοχή της αερογέφυρας δεν έχει να επιδείξει μόνον αυτό το παράδοξο. Θλιβερό φαινόμενο αποτελεί η ρίψη μπάζων προς τη μια πλευρά του δρόμου (όπου δεν υπάρχουν σπίτια) αλλά και η ανεξέλεγκτη βλάστηση, που καθιστά το σημείο επικίνδυνο για πυρκαγιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου